İZMİR KALKINMA AJANSI 2013 YILI TEKLİF ÇAĞRISI YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MALİ DESTEK PROGRAMI

“ Güneşten Ormanlar Proje “

Proje süresi: 19.06.2013–19.06.2014
Projenin amacı:
Proje Tutarı : 1.867.850,00 TL (KDV Hariç)
Ajansın Katkı Pay : 933.825,00 TL (%50)

EGEVAK : 933.825,00 TL (%50) + KDV

Sistem kurulumunun yapılacağı Arsa Alımı için 105.000.-TL tutarındaki nakit Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Cem Bakioğlu tarafından karşılanmıştır.

Ege Orman Vakfı; Gerek şirketlerin gerekse kamuoyunun iklim değişikliği, fosil enerji kaynaklarına bağımlılığın azaltılması ve sera gazı envanterini düşürmek üzere yenilenebilir enerji ile enerji verimliliği yatırımlarının teşvik edilmesi ve duyarlılığın artırılması için çalışmaktadır. Ayrıca uyguladığı projelerle toplumda model oluşturmaktadır.

Bu amaçla; Ege Orman Vakfı Ağaçlandırma ve Ağaç Ürünleri İktisadi İşletmesine ait 500 Kwp gücündeki proje tutarı 1 868.000 TL. Olan “Güneşten Ormanlar Projesi”, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye değer bulunarak, % 50 kaynak desteğinin verilmesi uygun bulundu.

Kurulumu tamamlanan Foto Voltaik Güç Sistemi Türkiye’de bugüne kadar zemine kurulan güneş enerji sistemleri içinde ilklerden biridir. Proje ile EGEVAK’ın 900 dekarlık alanda kurmuş olduğu 30.000 ağaçlık zeytin plantasyon sahasında ihtiyaç duyduğu tarımsal sulama için gerekli elektrik enerjisinin tamamını temiz ve sınırsız olan güneş enerjisinden karşılayacaktır.

Proje kapsamında, Ege Orman Vakfı Ağaçlandırma ve Ağaç Ürünleri İktisadi İşletmesi (EGEVAK) tarafından Pancar-Menderes’te 10 Da. lık açık bir arazi üzerinde 500 kW kurulu güce sahip Fotovoltaik Güç Sistemi (FVGS) kurulumu tamamlandı. Türkiye’de ilgili mevzuat uyarınca, EGEVAK’ın yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten ürettiği enerjiyi öncelikle kendi tüketimiyle mahsuplaşacaktır.

Sistemde üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği kapsamında dağıtım şirketine satılarak küresel krizlere karşı EGEVAK’ ın ve dolayısı ile orman alanlarının çoğaltılması ve korunması için çalışan Ege Orman Vakfının sürdürülebilirliği sağlanacaktır.

Projenin uygulanacağı bölgeye ilişkin güneş enerjisi potansiyeli birim alana düşen ışıtım miktarı Türkiye ortalaması değerinin yaklaşık 1,6 katıdır. Dolayısıyla, Pancar-Menderes konumunda kurulan FVGS, hem elektrik enerjisi üretim potansiyeli hem de ilk yatırım maliyetinin geri dönüş süresi olarak, Türkiye ortalamasından çok daha avantajlı konumdadır.

Enerji anlamında net ithalatçı ülke olan Türkiye, enerjisinin % 72,9’unu ithal etmektedir. IZKA güdümünde gerçekleşmekte olan bu proje ile bölgeye örnek teşkil edecek bir yatırım modeli oluşturulmuştur. Özellikle sanayicilerin ihtiyaç duydukları elektrik enerjilerini boş atıl duran çatılarında veya arazilerinde gerçekleştirmeleri konusunda özendirici olacak, fosil enerji kaynaklarının sebep olduğu çevre sorunlarının önlemesinde model oluşturacaktır.

DOKÜMANLAR
Proje İzleme Portalı Dosyayı İndir
Fizibilite Raporu Dosyayı İndir
FOTOĞRAF GALERİSİ
< Tüm Projeler