EGE ORMAN VAKFI

Atıktan Ormanlar

Elektronik Atık (E-Atık)

“Dönüştürelim Doğa Kazansın”

Elektrik ve Elektronik Eşya atıklarınızı geri dönüştürüyor, aynı zamanda Sizler ile yeni orman alanları oluşturuyor doğa eğitimi yapıyoruz. Ülkemizde her yıl 500 bin ton elektronik atık çıkmakta, bu rakam her yıl yüzde 10 oranında artmaktadır. Elektronik cihazların üretiminde; kurşun, kadmiyum, civa vb. gibi birçok ağır metal bulunmakta olup, atık haline gelmiş elektronik cihazların, çevre ve insan sağlığına etkilerini azaltmak için kaynağında ayrı toplanmaları ve geri dönüşüme kazandırılmaları önemlidir.

Projemizin hedefi; bireyler, sanayi ve iş dünyası başta olmak üzere elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik ederek, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre oluşturmaktır. Proje kapsamında atık getirme noktalarında toplanacak olan, elektrik ve elektronik eşya (AEEE), metaller, ambalajlar (plastik bidon) geri dönüşüm ve geri kazanıma gönderilecektir. Bakanlık tarafından elektrik ve elektronik atıkların standartlara uygun bir şekilde geri dönüşümü sağlanacak, söz konusu atıkların içeriğinde bulunan civa, kurşun, fosfor, CFC gazı gibi zararlı maddeleri ayrıştırarak bertaraf edilecek, demir, bakır, alüminyum, plastik gibi malzemeleri de geri dönüştürerek ekonomiye kazandırılacaktır. ATIKTAN ORMANLAR PROJESİ “Dönüştürelim, Doğa Kazansın” kampanyası ile doğa dostu bireyler ve kurumlardan gelen elektrik ve  elektronik atıklar için Atık Yönetimi firması Ege Orman Vakfı’na fidan ve doğa eğitimi bağışında bulunacaktır. Dönüştür doğa kazansın kampanyası EOV için kaynak getirici bir proje olmasının yanında doğanın korunması için önemli bir adımdır.
Kampanya kapsamında masaüstü ve diz üstü bilgisayar, cep telefonları ve tabletler, yazıcı ve monitörler, bilgisayar parçaları, görüntü ve müzik sistemleri, elektrikli ve elektronik ev aletleri, kablo ve adaptörler gibi her türlü elektronik atık bağışlanabiliyor.

ATIKTAN ORMANLAR PROJESİ “Dönüştürelim Doğa Kazansın” Kampanyasına destek veren kişi, kurum ve şirketler sektörlerinde çevre dostu uygulamaları ile Türkiye’nin “yeşil ekonomi”, “Sıfır Atık” “geri dönüşüm ve geri kazanım” hedeflerinin öncülüğünü üstleneceklerdir. ATIKTAN ORMANLAR PROJESİ “Dönüştürelim Doğa Kazansın” kampanyası için hep birlikte! Yaşadığımız topluma, gelecek nesillere ve gezegenimize katkıda bulunmamız bilinci ve dileklerimiz ile...

Bitkisel Atık Yağ

Ülkemizde hala kullanılmış bitkisel kızartmalık yağların %75 ‘i tekrar gıdaya, yem ve kozmetik sanayine, kaçak akaryakıta, kanalizasyona ve toprağa gitmektedir. Türkiye’de ortalama 15 litre yıllık yağ tüketimi olan bir kişinin ürettiği atık yağ ise yaklaşık 3 litre kadar. Bir yıl içerisinde 3 litre her ne kadar fazla gözükmese de, bu bitkisel atık yağın çevreye verdiği zararlar düşündüğünüzden çok daha büyük. Bu yüzden bitkisel atık yağları çöpe atmak ya da lavaboya dökmek yerine geri dönüştürülmesi için birçok neden var.
Atık Yağ Toplama Projesi ile toksik özelliğe sahip atık yağların yer altı sularına karışarak içme suyu kaynaklarını kirletmesi önlenmekte ve geleceğin içme su kaynağı olan, yeraltı su kaynaklarının korunması sağlanmaktadır. Atık yağların toplanarak biyodizel yakıta dönüştürülmesi lisanslı geri dönüşüm firmaları tarafından toplanmasını sağlayarak, bilinç ve farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. Proje biyoyakıt üretimini desteklemekte ve ekonomik değeri ile yeni ormanları oluşturmaya devam etmektedir. Geri dönüşüme ve atıkların azaltılmasına teşvik edilerek sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları endüstriler, işletmeler ve tüketicilere kazandırılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için 0 232 463 80 80 numaralı telefonu arayabilirsiniz veya seyma.baran@egeorman.org.tr mail adresinden ulaşabilirsiniz.