Zeytinin Tarihsel Gelişimi
Zeytin, insanlar tarafından 4 bin yıldan bu yana bilinen ve değerlendirilen bir meyvedir. Pek çok kaynakta, zeytinin anavatanının Mezopotamya olduğu, oradan da Akdeniz ülkelerine yayıldığı belirtilmektedir. Mezopotamya'daki kazılarda bulunan M.Ö. 2000’li yıllara ait resimlerde kralların konuklarına zeytin ikram ettikleri görülür.
Tarih boyunca barış, dostluk ve bereketi simgeleyen zeytin; Büyük İskender'in seferleriyle Ege ve Akdeniz'e yayılır. Daha sonraki çağlarda Ege ve Akdeniz kıyılarını işgal eden Romalılar; Frigyalılar ve Fenikeliler sayesinde zeytinle tanışırlar. Roma gemilerinin amforalar içinde Avrupa'ya taşıdıkları zeytin böylece dünyaya açılır.
Dünya geneline baktığımızda, % 98’i Akdeniz ülkelerinde olmak üzere 37’ye yakın ülkede, 10 milyon hektar alanda yaklaşık 1200 zeytin çeşidi üretilmektedir.
Ege Orman Vakfı, ağaçlandırma faaliyetlerine kaynak ve süreklilik sağlamak amacıyla; modern tarım tekniklerinin kullanıldığı ülkemizin örnek zeytin plantasyonlarından olan zeytinliğinde; bölge halkının istihdamına öncelik vererek, bölgesel kalkınma ve bilinçlenmeye öncülük etmektedir.
Doğal çevrenin ve insan sağlığının korunduğu, suyun ve enerjinin verimli kullanıldığı zeytinlikte ‘’iyi tarım uygulamaları” kapsamında tarım yapılmaktadır.
Ekolojik dengeye önem veren Ege Orman Vakfı Zeytinliği’nde kullanılan enerjinin tamamı yine aynı bölgede bulunan Vakfa ait güneş enerji santralinden karşılanmaktadır.
Zeytinlikten elde edilen ürünler ağırlıklı olarak sofralık zeytin ve natürel sızma zeytinyağı geleneksel / doğal yöntemlerle işlenerek tüketicinin beğenisine sunulmaktadır.
Ege Orman Vakfı ürünlerinin farklılığı; tek bahçeden hasat edilmesi, tek depoda aynı koşullarda tatlandırılması, konusunda uzman bir ekip tarafından sürecin yürütülmesiyle, kalite ve tat sürekliliği sağlanması, faaliyetlerimiz sonucu elde edilen gelirin tekrar ağaç dikilerek doğaya geri kazandırılmasıdır.