DEVAM EDEN PROJELER
|
PROJE ADI
|
İÇERİĞİ
|
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI
|
GÖSTERGE VE SONUÇLAR
|
AĞAÇLANDIRMA PROJELERİ
(1995- … )
|
Ağaçlandırma projeleri ile yaşamsal önemi olan ormanların ekosistem hizmetlerinin sürdürülebilirliği desteklenmektedir.
Orman alanları, küresel iklim değişikliğinin tetiklediği su kıtlığını önlemede, karbonun dengelenmesi ve iklim krizi ile mücadelede etkin rol oynayan alanlardır.
Özellikli Alan Ağaçlandırma Projeleri
Fıstıkçamı Ağaçlandırma;
Ege Orman Vakfı Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında yerel halka ek gelir sağlamak amacı ile yöre köylüsüne gelir getirmek üzere tesis edilen ağaçlandırma projeleridir.
Sakız Ağacı Ağaçlandırma;
Ekonomik değere sahip ve kültürel bir miras olan sakız ağacının yetiştirilmesi ve çoğaltılması, sakız üretim kültürünün yeniden canlandırılması ile yerel istihdam sağlanması, yeni sakız plantasyon sahalarının oluşturulması projeleridir.
Baraj Havzası Siltasyonu Önleme Projesi
Baraj Havzası Ağaçlandırması;
Tahtalı ve Çeşme Kutlu Aktaş Baraj Havzası su döngüsünü olumlu yönde etkilemek ve barajın erozyonla dolmasını engellemek amacıyla tesis edilen projelerdir.
Erozyon ve Sel Havzası Önleme Projeleri Sel Havzası Ağaçlandırması,
Poligondere ve Laka Sel Havzası Ağaçlandırma Projeleri, Karşıyaka Doğançay Erozyon Kontrolü Projeleri ile sürdürülebilir su varlığının korunmasını ve su verimliliğini sağlamıştır.
Zeytin Ağaçlandırması Projesi;
2002 yılında Menderes ilçesinde, yaklaşık 30.000 zeytin ağacı ile tesis edilen ağaçlandırma sahası, sürdürülebilir tarım uygulamaları kapsamında gıda güvenliği sağlanmış ürün arzını ve yerel halkın istihdamını sağlamaktadır.
Sürdürülebilir gıda üretim sistemlerinin güvence altına alınması ve iyi tarım uygulamaları ile hasat edilen zeytin- zeytinyağlarından elde edilen gelir yeni orman alanlarının oluşturulmasını ve eğitim faaliyetlerini desteklemektedir.
|
|
- 1995 yılından beri 12 milyon 610 bin fidan ile 85 bin 500 Da. alan da bağışçılar, destekçiler ve gönüllüler ile ormanlaştırma projelerinin gerçekleştirilmesi,
- Ağaçlandırma projeleri sonucu 5.308.065 ton/CO2 salımı denkleştirilmesi,
- Fıstıkçamı Ağaçlandırma Sahaları;
-Selçuk- Belevi, 73 hektar alanda 37.500 adet fıstıkçamı,
-Ayvalık – Cennet Tepesi, 40 dekar alanda 1200 adet Fıstıkçamı,
-Bayındır / Zeytinova Belediyesi iş birliği ile 35 dekar alanda 10.500 adet fidan,
-Barbaros Köyü Muhtarlığı, İzmir Valiliği Mülga İl Çevre ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle 81 hektarlık alana 20.500 fidan dikilmesi,
- Sakız Ağacı Ağaçlandırma Sahaları;
Çeşme Çiftlikköy Sakız Ağacı Ağaçlandırma Sahası 2800 adet sakız fidanı,
Çeşme Ilıca Sakız Ağacı Ağaçlandırma Sahası 650 adet sakız fidanı
Foça Gerenköy Sakız Ağacı Ağaçlandırma Sahası 250 fidan sakız fidanı dikilmesi ve sürdürülebilirliğini sağlamaya devam edilmesi.
- Baraj Havzası Siltasyonu Önleme Projelesi ile;
-Tahtalı Barajı Ağaçlandırması; 255 hektarlık alana 438 bin fidan, 20 bin meşe fidanı da dikilerek tür çeşitliliği korunması,
-2. Çeşme Kutlu Aktaş Baraj Havzası Ağaçlandırması; 63 hektarlık alana 42 bin fidan.
- Erozyon ve Sel Havzası Önleme Projeleri ile;
-1.Poligondere Sel Havzası Ağaçlandırması,101 hektarlık alanda 190 kilometre teras ve Ujda Hendeği ve 111 bin adet fidan dikimi,
-Poligondere’ ye sağanak yağışlarda çok az su ulaşmaya başlayarak sel tehlikesinin önüne geçilmesi,
-2. Laka –Sel Havzası Ağaçlandırması ile; Yağmur sularını yukarı havzasında tutmak ve sel oluşturmasını önlemek amacı ile 95 km uzunluğunda teras inşa edilmesi ve bunun için 19 bin metreküp kazı, 19 bin metreküp toprakla teraslara dolgu yapılması, 633 bin fidan dikilmesi,
-3. Karşıyaka – Doğançay Erozyon Kontrolü Projesi ile; Sahada 650 dekarlık alana 41 500 adet fidan dikimi gerçekleştirilerek selin şehre inmesi önlenmesi,
- Zeytinlik Ağaçlandırma Projeleri ile;
-2007– 2021 yılları arasında 3.010.489 kg zeytin üretilmesi,
-2011 – 2021 yılları arasında 171.848 kg zeytinyağı üretilmesi
(Tüm sayısal veriler 1995-2022 yılları arasını kapsamaktadır.)
|
EĞİTİM PROJELERİ
( 1995- … )
|
Ege Orman Vakfı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına, iş dünyasına, özel sektöre ve toplumun her kesimine, şehirde ve köylerde yaş sınırı olmaksızın kapsayıcı ve eşitlikçi eğitim anlayışı ile talep eden herkese farkındalık ve bilinç oluşturmaktadır. Eğitimlerini derslikte, ormanda, eğitim merkezinde ve çevrim içi olarak, iklim krizine uyum ve dayanıklılık, ormanların korunması, orman ekosistem hizmetleri, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi gibi çevre eğitimi konularında eğitimler gerçekleştirmektedir.
İklim değişikliği hakkında toplum farkındalığını, hedef kitlenin anlayabileceği dilde bilinç arttırmak ve nihai yararlanıcılara iklim değişikliği ile mücadelenin günlük hayatın bir parçası olduğu mesajı iletilmektedir.
|
|
Eğitimde Ekolojik Okuryazarlık, Doğada Yaşam, İklim Krizi, İklim Savunuculuğu, Yerel Yönetimler İçin İklim Krizi ile hayata geçirilen projeleri ve üye olunan Uluslararası ve Ulusal platformlar ile güncel bilgiye ulaşılmakta, iyi uygulamaları aktarmak üzere tüm paydaşlarla işbirliği yapılmaktadır.
Ulusal, bölgesel, yerel yaklaşımlar ve iş birliği ile Ege Orman Vakfı kapasitesini geliştirmek ve güçlendirmek üzere sürekli çalışarak farklı hedef gruplara yönelik toplumsal farkındalık, bilgilendirme, katılımı sağlama, kitle oluşturma, eğitim faaliyetleri yaparak bu amaç için çalışmaktadır.
- 2009 - 2021 yılları arası 144.583 kişiye eğitim ile ulaşılması,
- 2021 - 2022 yılları arası Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi ile 1035 kişiye ulaşılması.
(Tüm sayısal veriler 1995-2022 yılları arasını kapsamaktadır.)
|
ATIKTAN ORMANLAR
|
Projenin hedefi; bireyler, sanayi ve iş dünyası başta olmak üzere elektronik atıkların ve kullanılmış atık yağların geri dönüşümünü teşvik ederek, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre oluşturmaktır.
Bu proje; işletmeleri ve bireysel tüketicileri geri dönüştürme ve atıkları azaltmaya teşvik etmekte, sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları kazandırmak amacı ile yürütülmektedir.
|
ATIKTAN ORMANLAR
E- Atık Geri Kazanım Projesi
(2019- … )
|
E-Atık projesi ile atık getirme noktalarında, toplanan elektrik- elektronik eşyalar (AEEE) geri kazanıma gönderilmekte ve atıkların, ilgili Bakanlığın lisanslı atık firması tarafından ilgili mevzuatlara uygun olarak geri kazanımı sağlanmaktadır.
Kampanya kapsamında; masaüstü ve diz üstü bilgisayar, cep telefonları ve tabletler, yazıcı ve monitörler, bilgisayar parçaları, görüntü ve müzik sistemleri, elektrikli ve elektronik ev aletleri, kablo ve adaptörler gibi her türlü elektronik atık geri kazanımı ve bertarafı sağlanmaktadır.
|
|
- Proje ile bireyler, sanayi ve iş dünyası başta olmak üzere elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik ederek, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre oluşturulması,
- Endüstrileri, işletmeleri ve tüketicileri geri dönüştürme ve atıkları azaltmaya teşvik edilmesi, sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları kazandırılması,
- Atık karşılığı elde edilen ekonomik değer ile yeni ormanlar oluşturulması,
- Karasal, su, deniz ve kıyı ekosistemlerini korumada farkındalık yaratılması,
- Eğitim ve atölye çalışmalarında plastikler, pet şişeler, pipetler, ambalaj atıkları, naylon torbalar, teneke kutular vb. karada ve suda yaşamı tehdit eden geri dönüştürülebilir atıklar ve yedinci kıta gibi güncel konuları içeren eğitim modeli,
- Toplanan e-atık ile 13.990 adet fidan dikimi gerçekleştirilmesi.
(Tüm sayısal veriler 2019 - 2022 yılları arasını kapsamaktadır.)
|
ATIKTAN ORMANLAR
Atık Yağ Geri Kazanım Projesi
(2022- … )
|
Atık Yağ Toplama Projesi ile zararlı kimyasallara sahip atık yağların yer altı sularına karışarak içme suyu kaynaklarını kirletmesi önlenmekte ve geleceğin içme su kaynağı olan, yeraltı su kaynaklarının korunması sağlanmaktadır.
Atık yağların toplanarak biyodizel yakıta dönüştürülmesi Bakanlık lisanslı, geri kazanım firmaları tarafından toplanmasını sağlayarak, bilinç ve farkındalık çalışmaları yürütülmektedir.
Proje, atık yağlardan biyoyakıt üretimini desteklemekte ve ekonomik değeri ile yeni ormanları oluşturmaya devam etmektedir. Geri kazanıma ve atıkların azaltılması teşvik edilerek sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları endüstriler, işletmeler ve tüketicilere kazandırılmaktadır.
|
|
Yürütülmekte olan ‘’Atık Yağlar’’ projesi ile atık yağların suya karışmasına engel olunarak Biyoyakıt üretimini desteklenmekte ve ekonomik değeri ile yeni ormanlar oluşturulmaktadır.
|
KARBONSUZ ARAÇ
|
İş süreçlerinde kullanılan kurumsal ve bireysel araçların ve otomotiv sektöründe satışı yapılan her aracın bir yıl içindeki ortalama karbon salımı hesaplanabilir ve karbon yutak alanları arttırılarak egzoz emisyonları denkleştirilmektedir.
Firmalar araç filolarının ya da bireyler araçlarının karbon emisyonlarını www.egeorman.org.tr web sitesinde bulunan Karbonmetre’ den hesaplayarak (ortalama 5 fidan) araçlarının bir yıllık karbon emisyonunu ormanlaştırma projelerinde fidan dikerek emisyonlar denkleştirilmektedirler.
|
|
- Bireylerin veya kurumların www.egeorman.org.tr web sitesinden kolaylıkla ulaşım sağlayarak, tüketimlerinden kaynaklanan karbon miktarını hesaplayabilecekleri Karbon Ayakizi Hesaplayıcısı,
Hesaplayıcı linki; Karbon Ayakizi Hesaplayıcı (egeorman.org.tr)
|
KARBONSUZ UÇUŞ
|
Kurumsal ve bireysel uçuşların karbon
salımını karbonsuzucus.com web adresi üzerinden hesaplanarak telafisi için dikilmesi gereken fidan sayısını öğrenebilecekler ve dilerlerse bağışta bulunmak üzere Ege Orman Vakfı sayfasına yönlendirilmektedirler.
|
|
|