Kalifiye Orman İşçileri Sertifikalarını aldı

Ege Orman Vakfı ve Uluslararası Lions 118 R Yönetim Çevresi iş birliği ile, orman fidanı ve süs bitkileri yetiştiriciliği ve kalifiye orman işçiliği eğitimlerinin ilki  İzmir-Torbalı-Dagkizilca Köyü’nde gerçekleştirildi. 118 R Yönetim Çevresi Kadin Emeği ve Beceri Geliştirme Koordinatörlüğü’nde Bahar Lions ve Kordon Lions Kulüpleri’nin  katkıları ile Ege Orman Vakfı tarafından verilen eğitimin sonunda,  katılan 20 kadın kursiyere sertifikaları takdim edildi.

Dağkızılca İlkokulu’nda teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitimlere ve sertifika törenine, Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Perihan Öztürk, Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili,  Uluslararası Lions 118 R Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Teoman Akçalı, Lions 118 R Yönetim Çevresi Kadın Emeği ve Geliştirme Koordinatörü Vildan Yıldıran, Yönetim Çevresi Sekreteri Belgin Başer, İzmir Bahar Lions Kulübü Başkanı Hatice Güleç ve Kulüp Üyesi ve Çevre ve Proje Komite Başkanı Nadide Şele, İzmir Kordon Lions Kulübü Başkanı Ali Erdem Beyli ,Lions Kulüpleri üyeleri Esengül Erkan, Yusuf Erkan, , Nuriye Çelik, Ayla Yerli, Necmiye Uz , Nazmi Uz  katıldı.

Teorik eğitimleri Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili ile Eğitim ve Gönüllü Sorumlusu Ülkü Ongun verirken Orman Mühendisi Namık Halavurt köylü kadınlarımıza fidanların yapısı, fidanı dikime hazırlama, teraslama, budama ve aşılama konularında uygulamalı eğitimler verdi.

Eğitimlerin ardından gerçekleştirilen sertifika töreninde ilk olarak konuşan Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Perihan Öztürk, “Orman fidanı ve süs bitkileri yetiştiriciliği ve kalifiye orman işçiliği eğitimlerimiz ile, orman köylerinde yaşayan kadınların eğitim düzeylerinin geliştirilmesi, beceri kazanma ve nitelik arttırma yoluyla ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişmelerine destek olmayı amaçladık. Bu projeyi daha önce İZKA projesi kapsamında gerçekleştirmiştik. Eğitim projemizin bir kez daha hayata geçmesinde büyük çabaları olan Lionslara çok teşekkür ediyorum.’’ dedi.

Teorik eğitimleri gerçekleştiren Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili ise: ‘’Bütün STK’lar güçlerini eğitimden alırlar. Bizlerde her eğitimimiz sonrası kendimizi daha güçlü ve daha mutlu hissediyoruz. Bizim amacımız tarım ile uğraşan yerel halkın tarımsal uygulamalarını  bilime ve tekniğe uygun gerçekleştirerek daha verimli, toprağın ve suyun korunduğu tarımsal faaliyetleri   gerçekleştirebilmelerini sağlamaktır. Geleneksel tarım yapan  kursiyerlerimizin öğrenme kabiliyetleri çok yüksek.  Bu eğitimin çarpan etkisinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Katılan kadın kursiyerlere teşekkür eden Uluslararası Lions 118 R Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Teoman Akçalı, ‘Lütfen kız çocuklarınızı okutun. Kalifiye Orman İşçiliği eğitimini sertifikalı olarak almanız çok önemli. Bunu da ilk alanlardan oldunuz sizleri tebrik ediyorum.’’ dedi.

118 R Yönetim Çevresi Kadin Emeği ve Beceri Geliştirme Koordinatörü Vildan Yıldıran; “Ormana komşu köylerde yaşayan kadınlarımızın sertifikalı kalifiye fidan yetiştiricisi ve orman işçisi olarak çalışma hayatına atılmalarına olanak sağlayan projemize kelebek etkisiyle hayatlarına dokunduğumuz kursiyerlerin katılımı ve ilgisi tamdı.
Derslere ilgileri ve sordukları sorular konunun önemini kavrayıp aktif olarak bu konuda çalışma isteklerinin kanıtıydı bizler için. Onlarla yaptığımız görüşmeler, kadınlarımıza yönelik yepyeni projeler için de bize ilham kaynağı oldu.”dedi.

Konuşmaların ardından Kalifiye Orman İşçiliği eğitiminde başarılı olan kadın kursiyerlere sertifikaları takdim edildi.