Ekoloji Eğitim Merkezi Hayata Geçiyor
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı kapsamında desteklenen “Geleceğimizi İklim Değişikliğine Uyumlaştırma” Projesi, İzmir’de düzenlenen kapanış toplantısıyla tamamlandı. Program çerçevesinde Ege Orman Vakfının Menderes’teki zeytinliğinde kurulan Ekoloji Eğitim Merkezinin açılışı da gerçekleştirildi.
Hayat Boyu Öğrenme, Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği, Ege Orman Vakfı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Polonya’dan Osrodek Badawczo Edukacyjny w Zielonowie (OBEZ) ortaklığı ve Menderes Belediyesi iştirakçiliğinde yürütülen projenin kapanış toplantısında katılımcılar projede gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgilendirildi.
Programa, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği ve Ege Orman Vakfı Kurucu Üyelerinden Enver Bakioğlu ve Sertaç Bakioğlu, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Bartın Üniversitesi Doç.Dr.Emre Alp, OBEZ’den Dr.Katarzyna Hadas, Dış İşleri Bakanlığı İzmir Temsilciliği AB İşleri Uzmanı Volkan Kocagül ve çok sayıda eğitimci katıldı.
Programda ilk olarak konuşan Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği ile Ege Orman Vakfı Kurucu Üyelerinden Sertaç Bakioğlu, “Günümüzde İklim değişikliğinin etkilerini hepimiz yaşıyoruz ve bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın bu konuda bilgi sahibi olması çok önemli. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hareket ederek, okullarda, dersliklerde, beş yıl önce Karşıyaka’da hayata geçirdiğimiz Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezinde ve bu gün açılışını gerçekleştireceğimiz Ekoloji Eğitim Merkezi gibi doğanın içerisinde çocuklarımızı çevrelerindeki ekosistemleri tanımaya ve keşfetmeye yönlendiriyor; iklim, orman, yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi gibi eğitim içerikleri ve atölyeler ile onların geleceğin şartlarına uygun donanımla yetişmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Ekoloji eğitimlerimiz ile farkındalığı yüksek, doğayla uyumlu yaşayan bireyler yetiştirmeyi hedefliyor ve güç birliği yaptığımız paydaşlarımıza, eğitimlerimizi gerçekleştiren kıymetli akademisyen ve öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum. “ diye konuştu.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, Menderes İlçesi Oğlananası’nda Ege Orman Vakfı’na tahsis edilen zeytin plantasyon alanında açılışını gerçekleştirdiği Ekoloji Eğitim Merkezinde yaptığı konuşmada, çocukların iklim değişikliği ile ilgili risklerden kaçınmaları ve iklim değişikliğine uyumlu teknolojiyle deneyimleyebilecekleri atölye imkânı sunan bu projenin, Türkiye’ de bir ilk olduğunu söyleyerek şunları ekledi: ‘’Bu projeyle iklim krizine karşı verdiğimiz mücadelede tüm kurumlarımız, bireylerimiz ve özellikle gençlerimizle birlikte hareket ettiğimizde, büyük değişimlerin mimarı olabiliriz. Bu topraklara asırlık ağaçlar gibi köklenen, toprağın, ağacın, ormanın sorumluluğunu alan ve cennet vatanın her karışına sahip çıkan çocuklar yetiştirmek istiyoruz.
Toprağın, ağacın, ormanın sorumluluğunu almak hepimizin görevi
Öğrencilere ‘doğa temelli yaşamı’ kazandırmak ve yaparak-yaşayarak öğrenmelerine fırsat vermek istediklerini belirten Yahşi: ‘’Bu vesileyle çocuklarımız, sadece doğanın izleyicisi değil onun koruyucusu ve çözüm ortağı olacaktır.’’ diyerek projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Proje eğitim müfredatını hazırlayan ve eğitici eğitimlerini gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve Bartın Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Alp “İklim Değişikliğine Uyum Ekseninde Hazırlanan Eğitim Programı” hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Ege Orman Vakfı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve uzman kurumların iş birliğiyle hazırlanan “Geleceğimizi İklim Değişikliğine Uyumlaştırma” projesi eğitim modelinde, değişen iklim koşullarına uyum sağlama stratejilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Proje Hakkında:
Proje kapsamında,10-16 yaş grubu öğrenciler için iklim değişikliğine uyum konusunda doğanın bilgeliğinden ve stratejilerinden ilham alarak yenilikçi çözümlerin ve sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesini sağlayan biyomimikri temelli doğada eğitim müfredatı oluşturuldu. Ege Orman Vakfı'nın Menderes ilçesindeki Zeytinliğinde oluşturulan Ekoloji Eğitim Merkezi ve bitişiğinde bulunan ormanın içerisinde uygulanan eğitimle çocukların ve gençlerin yaparak-yaşayarak öğrenmelerini sağlayan teknikler ile problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirildi.
Proje kapsamında alanında uzman kurumların iş birliği ile bir eğitim modeli hazırlandı. Coğrafya ve fen bilimleri öğretmenleri ile Ege Orman Vakfı eğitim gönüllülerinden oluşan 75 kişilik gruba eğiticinin eğitimi verildi. 320 öğrenciye ise değişen iklim koşullarına uyum sağlama stratejileri geliştirmelerine yönelik pilot eğitimler verildi.
Ekoloji Eğitim Merkezi’ndeki eğitimler aralıksız olarak Ege Orman Vakfı ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile devam edecek.